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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
09/08/2011 |
Data da última atualização: |
28/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PINHO, L. de; PAES, M. C. D.; GLÓRIA, M. B. A.; ALMEIDA, A. C.; COSTA, C. A. |
Afiliação: |
LUCINEIA DE PINHO, UFMG; MARIA CRISTINA DIAS PAES, CNPMS; MARIA BEATRIZ ABREU GLÓRIA, UFMG; ANNA CHRISTINA ALMEIDA, UFMG; CÂNDIDO ALVES COSTA, UFMG. |
Título: |
Color and chemical composition and of green corn produced under organic and conventional conditions. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 31, n. 2, p. 366-371, abr./jun. 2011. |
DOI: |
10.1590/S0101-20612011000200014 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The present study aimed to evaluate the chemical properties of green corn, grown in both organic and conventional farming systems, using a completely randomized factorial design. Four corn varieties (AG 1051, BR 106, SWB 551 and VIVI) of green corn kernels were evaluated for color, proximate composition, total calories, carotenoids and bioactive amines. The farming system affected some chemical and physical characteristics of green corn, but this effect was dependent upon variety. In general, organic green corn kernels were reddish (a* color component) and had higher levels of ?-carotene compared to the conventional ones, suggesting that these characteristics are related. Moreover, organic green corn had higher levels of total carbohydrates and total energy compared to conventional varieties. On the other hand, crude fiber levels were higher in conventional grains - an unexpected result that deserves further investigation. Finally, the levels of cadaverine and spermine bioactive amines were not affected either by the corn variety or by the farming system. Avaliaram-se as características químicas de milho verde cultivado em sistemas de produção orgânico e convencional. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 × 2, com quatro cultivares (AG 1051, BR 106, SWB 551 e VIVI) em dois sistemas de cultivo (orgânico e convencional), duas ou três repetições. Os parâmetros físico-químicos analisados foram cor, composição centesimal, valor energético total, teor de carotenoides e aminas bioativas. O sistema de produção tem influência sobre as características químicas do milho verde, mas esse efeito é na maioria dos casos específico para cada cultivar. Pode-se generalizar que os grãos advindos de culturas orgânicas apresentam tom mais avermelhado (a*) e maiores teores de β-caroteno, sendo possível que esses dois atributos estejam relacionados. Além disso, milho verde orgânico tem maior teor de carboidratos e teor energético. Em contrapartida, o teor de fibras foi mais alto no cultivo convencional, e esse dado inesperado merece maior investigação. Os teores das aminas bioativas acadaverina e espermina não foram afetados pelo sistema de produção ou cultivar. MenosThe present study aimed to evaluate the chemical properties of green corn, grown in both organic and conventional farming systems, using a completely randomized factorial design. Four corn varieties (AG 1051, BR 106, SWB 551 and VIVI) of green corn kernels were evaluated for color, proximate composition, total calories, carotenoids and bioactive amines. The farming system affected some chemical and physical characteristics of green corn, but this effect was dependent upon variety. In general, organic green corn kernels were reddish (a* color component) and had higher levels of ?-carotene compared to the conventional ones, suggesting that these characteristics are related. Moreover, organic green corn had higher levels of total carbohydrates and total energy compared to conventional varieties. On the other hand, crude fiber levels were higher in conventional grains - an unexpected result that deserves further investigation. Finally, the levels of cadaverine and spermine bioactive amines were not affected either by the corn variety or by the farming system. Avaliaram-se as características químicas de milho verde cultivado em sistemas de produção orgânico e convencional. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 × 2, com quatro cultivares (AG 1051, BR 106, SWB 551 e VIVI) em dois sistemas de cultivo (orgânico e convencional), duas ou três repetições. Os parâmetros físico-químicos analisados foram cor, composição centesimal, valor energético tota... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aminas bioativas; Nutritional quality; Qualidade nutricional. |
Thesagro: |
Milho Verde; Zea Mays. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/39487/1/Color-chemical.pdf
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Marc: |
LEADER 03022naa a2200241 a 4500 001 1897618 005 2018-05-28 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/S0101-20612011000200014$2DOI 100 1 $aPINHO, L. de 245 $aColor and chemical composition and of green corn produced under organic and conventional conditions.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aThe present study aimed to evaluate the chemical properties of green corn, grown in both organic and conventional farming systems, using a completely randomized factorial design. Four corn varieties (AG 1051, BR 106, SWB 551 and VIVI) of green corn kernels were evaluated for color, proximate composition, total calories, carotenoids and bioactive amines. The farming system affected some chemical and physical characteristics of green corn, but this effect was dependent upon variety. In general, organic green corn kernels were reddish (a* color component) and had higher levels of ?-carotene compared to the conventional ones, suggesting that these characteristics are related. Moreover, organic green corn had higher levels of total carbohydrates and total energy compared to conventional varieties. On the other hand, crude fiber levels were higher in conventional grains - an unexpected result that deserves further investigation. Finally, the levels of cadaverine and spermine bioactive amines were not affected either by the corn variety or by the farming system. Avaliaram-se as características químicas de milho verde cultivado em sistemas de produção orgânico e convencional. Utilizou-se um delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 4 × 2, com quatro cultivares (AG 1051, BR 106, SWB 551 e VIVI) em dois sistemas de cultivo (orgânico e convencional), duas ou três repetições. Os parâmetros físico-químicos analisados foram cor, composição centesimal, valor energético total, teor de carotenoides e aminas bioativas. O sistema de produção tem influência sobre as características químicas do milho verde, mas esse efeito é na maioria dos casos específico para cada cultivar. Pode-se generalizar que os grãos advindos de culturas orgânicas apresentam tom mais avermelhado (a*) e maiores teores de β-caroteno, sendo possível que esses dois atributos estejam relacionados. Além disso, milho verde orgânico tem maior teor de carboidratos e teor energético. Em contrapartida, o teor de fibras foi mais alto no cultivo convencional, e esse dado inesperado merece maior investigação. Os teores das aminas bioativas acadaverina e espermina não foram afetados pelo sistema de produção ou cultivar. 650 $aMilho Verde 650 $aZea Mays 653 $aAminas bioativas 653 $aNutritional quality 653 $aQualidade nutricional 700 1 $aPAES, M. C. D. 700 1 $aGLÓRIA, M. B. A. 700 1 $aALMEIDA, A. C. 700 1 $aCOSTA, C. A. 773 $tCiência e Tecnologia de Alimentos, Campinas$gv. 31, n. 2, p. 366-371, abr./jun. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/06/2019 |
Data da última atualização: |
30/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
KALSING, A.; GOULART, I. C. G. dos R.; MARIOT, C. H. P.; MENEZES, V. G.; MATZENBACHER, F. de O.; MEROTTO JUNIOR, A. |
Afiliação: |
Augusto Kalsing, Corteva Agriscience; IVES CLAYTON GOMES DOS REIS GOULART, CNPF; Carlos Henrique Paim Mariot, Instituto Rio Grandense do Arroz - IRGA; Valmir Gaedke Menezes, Instituto Rio Grandense do Arroz - IRGA; Felipe de Oliveira Matzenbacher, Instituto Rio Grandense do Arroz - IRGA; Aldo Merotto Junior, Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS/Faculdade de Agronomia. |
Título: |
Spatial and temporal evolution of imidazolinone-resitant red rice in 'Clearfield' rice cultivations. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 54, e00215, 2019. 8 p. |
DOI: |
10.1590/S1678-3921.pab2019.v54.00215 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the distribution of imidazolinone-resistant (IMI-R) red rice (Oryza sativa) populations, the frequency of alleles conferring resistance to IMI, and the adoption of agronomic practices applied to red rice control, across growing seasons and production regions of the state of Rio Grande do Sul (RS), Brazil. In the experiment, 1,008 red rice populations were screened for resistance to IMI, 760 IMI-R red rice plants were genotyped for the acetolactate synthase (ALS) alleles conferring resistance to IMI, and 40 'Clearfield' rice growers were surveyed. IMI-R red rice populations were widespread throughout RS since the 2006/2007 growing season, with a higher initial frequency in the Depressão Central and Fronteira Sul production
regions. The occurrence of IMI-R red rice ranged from 1.6 to 3.5 years after 'Clearfield' rice release. Gly654Glu was the most frequent ALS mutation in IMI-R red rice populations, which shows a gene flow from the most used 'Clearfield' rice cultivars to the red rice plants. Crop rotation systems and certified seed were used by only 30% of the surveyed growers of 'Clearfield' rice, with lower percentages in the production regions where IMI-R red rice appeared faster. |
Palavras-Chave: |
Resistência a herbicidas; Weedy rice. |
Thesagro: |
Arroz Vermelho; Oryza Sativa. |
Thesaurus NAL: |
Gene flow; Herbicide resistance. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198626/1/Spatial-and-temporal-evolution.pdf
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Marc: |
LEADER 02095naa a2200265 a 4500 001 2111206 005 2019-10-30 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/S1678-3921.pab2019.v54.00215$2DOI 100 1 $aKALSING, A. 245 $aSpatial and temporal evolution of imidazolinone-resitant red rice in 'Clearfield' rice cultivations.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe objective of this work was to evaluate the distribution of imidazolinone-resistant (IMI-R) red rice (Oryza sativa) populations, the frequency of alleles conferring resistance to IMI, and the adoption of agronomic practices applied to red rice control, across growing seasons and production regions of the state of Rio Grande do Sul (RS), Brazil. In the experiment, 1,008 red rice populations were screened for resistance to IMI, 760 IMI-R red rice plants were genotyped for the acetolactate synthase (ALS) alleles conferring resistance to IMI, and 40 'Clearfield' rice growers were surveyed. IMI-R red rice populations were widespread throughout RS since the 2006/2007 growing season, with a higher initial frequency in the Depressão Central and Fronteira Sul production regions. The occurrence of IMI-R red rice ranged from 1.6 to 3.5 years after 'Clearfield' rice release. Gly654Glu was the most frequent ALS mutation in IMI-R red rice populations, which shows a gene flow from the most used 'Clearfield' rice cultivars to the red rice plants. Crop rotation systems and certified seed were used by only 30% of the surveyed growers of 'Clearfield' rice, with lower percentages in the production regions where IMI-R red rice appeared faster. 650 $aGene flow 650 $aHerbicide resistance 650 $aArroz Vermelho 650 $aOryza Sativa 653 $aResistência a herbicidas 653 $aWeedy rice 700 1 $aGOULART, I. C. G. dos R. 700 1 $aMARIOT, C. H. P. 700 1 $aMENEZES, V. G. 700 1 $aMATZENBACHER, F. de O. 700 1 $aMEROTTO JUNIOR, A. 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 54, e00215, 2019. 8 p.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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